Aankomende concerten
In mei 2025 werkt ons koor mee aan een Promsconcert om 80 jaar bevrijding te vieren. In november 2025 zingen we The Messiah van Georg Friedrich Händel.
Is een gemengd koor bestaande uit ongeveer vijftig enthousiaste zangers. Momenteel studeren we the Messiah van Händel in voor een concert dat gepland staat in het eerste kwartaal van 2025. Daarnaast werken we toe naar de Proms in mei 2025.
De Proms belooft een groot spektakel te worden, waarmee we tachtig jaar bevrijding vieren. Hieraan verlenen verschillende muziek- en dansverenigingen uit Pijnacker hun medewerking.
Onder de naam Chr. Zangvereeniging Halleluja is het koor opgericht in 1910. In het begin zong men nederlandstalig en gaf men veel uitvoeringen, wel 9 in 4 jaar tijd. In de jaren ’30 was het koor bijzonder actief o.l.v. dhr. A van Leeuwen. Tot aan de oorlogsjaren ging men jaarlijks op concours in Zeist. Aparte nevenactiviteiten waren er tijdens de oorlogsjaren: toneeluitvoeringen, al dan niet met koorzang. Vanaf 1944 is dhr. H.A. van Mechelen de dirigent. In de volgende 18 jaar laat het koor zich op alle fronten horen. Via de radio, toneel, uitstapjes. En het 50-jarig bestaan wordt gevierd met het echte werk: Mirjams Siegesgesang van F. Schubert! Met de dirigent, dhr. C. Poot, slaat het koor een andere richting in. Dhr. Poot is organist in de Hervormde kerk en het gevolg is dat er veel optredens in kerkdiensten zijn. Het stigma ‘jullie zijn toch een kerkkoor’ stamt uit deze periode. Maar met de komst van dhr. van Laren in 1970 werd het koor steeds professioneler. Nog beter wordt het in de beginjaren ’80 wanneer we met dhr. Smaling uitvoeringen geven met Mozart, Bach, Beethoven en Mendelssohn op het programma.
Een memorabele periode voor het koor begint in 1988 o.l.v. Theo van der Hek. Er volgen jaren van grote klasse, met Messe Solennelle-Gounod, Requiem-Mozart, Theresienmesse-Haydn, Gloria-Poulenc, Te Deum van Britten en Dvorak, Ein deutsches Requiem-Brahms. Een jaarlijks Passieconcert: The Crucifixion-Stainer of Olivet to Calvary-Maunder. Concerten met collegakoren uit Pijnacker, meestal met populaire muziek. Koorreis en optreden tijdens het beroemde Fringefestival in Edinburgh. En daarnaast de medewerking van de koorleden bij zeer bijzondere evenementen georganiseerd door de dirigent. Teveel om op te noemen.
Na 20 jaar ging het koor verder met Danny Nooteboom. Inmiddels bestaat het koor 100 jaar en wordt de naam eigentijdser: Oratoriumkoor Cantando Pijnacker. Deze naam past beter, zeker gezien het repertoire dat met Danny grote hoogten bereikt tot aan de uitvoering van de Matthäus Passion. Met de komst van Hans van Rutten in 2015 tot 2022 ontwikkelt het koor zich nog verder. Hans heeft het koor op grote hoogte gebracht, en werd muziek met emotie gebracht. Ein deutsches Requiem-Brahms, Requiem van Duruflé en Fauré en in het bijzonder The Armed Man-Jenkins in 2018. Door Corona is het 110-jarig bestaan gevierd in 2022 met o.a. het Requiem- Mozart. Sinds 2023 staat Sabine Geerlof voor het koor, de eerste vrouwelijke dirigent! We gaan weer een nieuwe uitdaging aan.
Van huis uit is Sabine, geboren in 1961, opgevoed door twee muzikale ouders, de één sopraan de ander tenor. In huis stond altijd muziek op, werd altijd gezongen en waar mogelijk in de huiskamer gedanst. Zij zorgden ervoor dat Sabine op zevenjarige leeftijd blokfluit- en met haar tiende jaar pianoles kreeg. In de jaren erna volgden lessen in ballet, koorzang, en kreeg Sabine op haar negentiende de gelegenheid het kerkorgel te leren kennen.
Al met al een rijke culturele opvoeding.
Sabine is aan de toenmalige Rijksuniversiteit Utrecht Muziekwetenschappen
(Musicologie) gaan studeren. Deze studie is afgesloten met een doctoraalscriptie ‘Tempo, maatsoorten en vormgeving in de openingskoren van de geestelijke cantates van J.S. Bach’, en postdoctoraal met de eerstegraads bevoegdheid als docent. Momenteel geeft zij al zo’n 30 jaar les in (beginners-) orgelspel, piano, en (gericht op koorzang) stemvorming. Vanaf 1988 is Sabine opgeleid in de traditie van de ‘Royal School of Churchmusic’ (RSCM London) als Choirmaster & Organist/Musical Director.
Tijdens haar studie heeft zij haar einddiploma koordirectie behaald, vele jaren les gehad van Gert Oost en Jan Bogaarts. Zich laten inspireren door de directie van Jos Vermunt en de zang van Ludwig van Geysighem. Later, toen ze al enige tijd werkte, nog een masterclass gevolgd bij componist/dirigent Ludo Claessen (het project met als uitgangspunt zijn mis, gebaseerd op Gregoriaanse motieven, was een ongekend intrigerende ervaring).
Vanuit Utrecht heeft zij jarenlang les gehad van Reitze Smits. Zij speelt momenteel in zeven kerken van verschillende kerkelijke signatuur, en vijf koren staan onder haar leiding. Op zondag 18 september 2022 heeft zij in Voorhout de gouden onderscheiding en oorkonde mogen ontvangen voor het uitoefenen van 40 jaar kerkmuziek.
Sabine G. van de Zande zet graag de langere traditie van 40 jaar leiding geven aan SATB-koren in den lande voort bij Oratoriumkoor Cantando Pijnacker. Het is een nieuwe uitdaging en zoals zij zelf zegt: “Ik ben gedreven en in ieder geval zeer gemotiveerd om letterlijk én figuurlijk in een goede harmonie intensief te repeteren met de mensen. Met voldoende ruimte voor een kwinkslag en toewerken naar een klinkend resultaat in een inspirerende uitvoering.”
Špela Pušnik werkt als pianobegeleider bij verschillende koren in Nederland, als pianodocent in muziekscholen in Den Haag en Gouda en neemt deel aan diverse projecten. Špela is afkomstig uit Velenje, Slovenië. Daar kreeg ze haar eerste pianolessen waar zij later haar studie vervolgde aan het muziekgymnasium. Daarna studeerde zij IGP (Studiengang Instrumental- und Gesangspädagogik) in Klagenfurt, Oostenrijk, waar zij in 2017 afstudeerde. In datzelfde jaar is zij klassieke Piano Bachelor en Master gaan studeren en afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver.
In mei 2025 werkt ons koor mee aan een Promsconcert om 80 jaar bevrijding te vieren. In november 2025 zingen we The Messiah van Georg Friedrich Händel.
Tijdens de dodenherdenking van Pijnacker zingt een afvaardiging van ons koor in de H. Johannes de Dooperkerk, Oostlaan 38, liederen van Purcell, Brahms, Mendelssohn en Stainer.
Online tickets > Kom genieten van prachtige muziek gezongen door Cantando Pijnacker. Gloria van Vivaldi, Psalm 150 van Cesar Franck, Hör mein Bitten en Psalm 42 van Mendelssohn. Solisten:
Bach
Mattheus Passion
Johannes Passion, de koralen
Was Gott tut, das ist wohlgetan, BWV 99
Wohl mir, dass ich Jesum habe, BWV 147
Weihnachtsoratorium, enkele koralen
Beethoven
Freude schöner Götterfunken
Bernstein
Delen uit West Side Story
Brahms
Sieben Lieder
Liebeslieder
Begräbnisgesang
Ein deutsches Requiem
Britten
Festival te Deum
Bruch
Jubilate Amen
Bruckner
Locus iste
Diepenbrock
Wandrers Nachtlied
Den Uil
Duruflé
Requiem
Dvorák
Te Deum
Die Trennung
Das Pfand der Liebe
Die Wilde Rose
Elgar
As torrents in summer
Serenade
Delen uit de Bavarian highlights
Fauré
Requiem
Cantique de Jean Racine
Gjeilo
Ubi Caritas
von Gluck
De Profundis
Gretchaninoff
Missa Festiva
Gounod
Messe solennelle de Sainte
Cécile
Händel
Zadok the Priest uit Coronation anthems
Hallelujah uit de Messiah
Haydn
Theresienmesse
Insanae et vanae curae
Missa Brevis St. Joannis de Deo
Requiem in C (M. Haydn)
Jenkins
The Armed Man
Cantate Domino
Maunder
Olivet to Calvary
Mendelssohn
Beate mortui
O Haupt voll Blut und Wunden
Hör mein bitten
Verleih uns Frieden
Mozart
Requiem
Laudate dominum
Ave Verum Corpus
Alma Dei Creatoris
Spätzenmesse
Confitebur
Schubert
Deutsche Messe
Schumann
Zigeunerleben
Stainer
The Crucifixion
Purcell
Rejoice in the Lord always
Thou knowest Lord the secrets of our hearts
Man that is born of a woman
Rossini
Petite Messe Solennelle
Quando corpus morietur
Rutter
The Lord bless you and keep you
Gloria
All things bright and beautiful
Verdi
Va Pensiero
Gloria all’Egitto
I Lombardi
Coro di Zingari
Rataplan